בדקנו: האם תחליפי טבק באמת בריאים יותר?

מעשנים רבים שמבקשים להיגמל או להפחית את נזקי העישון בוחרים להשתמש בתחליפי טבק, אשר משווקים כבריאים יותר מטבק המכיל ניקוטין. האם הם אכן בריאים יותר? מה הנזקים של שאיפת עשן הסיגריות, ואיך אפשר לצמצם אותם? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

תחליפי טבק – בריאים או מסוכנים?

תחליפי טבק ללא ניקוטין אהודים במיוחד בקרב מעשני סיגריות שרוצים להיגמל וכן מעשני קנאביס, מתוך אמונה שהם אכן לא פוגעים בבריאות ואף עוזרים להפסיק לעשן, אך האמת היא שמוצרי עישון ללא טבק מכילים סכנות בריאותיות, חלקן לא פחות מסוכנות מנזקי עישון הטבק. הסיבה לנזקים הבריאותיים הללו הינה השריפה שנוצרת על ידי פחמן חד חמצני, זפת ורעלנים רבים נוספים. כשאדם שואף עשן סיגריה ללא ניקוטין, כל התוצרים הרעילים משתחררים בשריפה ומגיעים היישר לריאות, מה שעשוי לגרום לסיכונים בריאותיים ואף מסכני חיים בטווח הארוך.

הנזקים של שאיפת פחמן חד חמצני

פחמן חד חמצני הינו גז רעיל שנקשר להמוגלובין בדם טוב יותר מחמצן, מה שאומר ששאיפה שלו מפחיתה את כמות החמצן שמגיעה לרקמות הגוף, ובפרט לשריר הלב, ומעלה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם כמו טרשת עורקים או תעוקת חזה. ככל שאדם מעשן יותר, כך כמות הפחמן החד חמצני בדם עולה והגוף חש במחסור בכדוריות דם אדומות, מה שגורם לייצור מוגבר של המוגלובין שעלול לגרום לשבץ מוחי ולאוטם שריר הלב. המסקנה: הסכנות שבעישון לא תלויות רק בחומר אותו מעשנים, אלא גם בפעולת העישון עצמה של שאיפת פחמן חד חמצני המשתחרר גם בשריפת מוצרים צמחיים ותחליפי טבק ללא ניקוטין.

כיצד אפשר לצמצם את נזקי העישון?

תחליף טבק אולי לא מכיל ניקוטין, אבל כן טומן בחובו נזקים בריאותיים לטווח הקצר והארוך. כדי לצמצם את הפגיעה של פעולת העישון על הגוף, הנה מספר טיפים שיוכלו לעזור:

 

 

  • פילטר פחםפילטר פחם מסנן רעלנים בעת העישון. שימוש בפילטר פחם בעת גלגול סיגריה או ג'וינט מסנן את חומרי השריפה המזהמים שיוצאים בעת העישון, באמצעות קריסטלים קטנים של פחמן הנמצאים בסיבים מהם עשוי הפילטר, אשר סופחים את פליטות השריפה השונות שנוצרות.
  • להפחית את הכמויות – הפחתת כמות הטבק שאתם צורכים, עם או ללא ניקוטין, יכולה לסייע בצמצום הסכנות הבריאותיות. אם החשק לעשן חזק אפשר להשתמש בתכשירים רפואיים המכילים ניקוטין כמו מדבקות או לכסניות. יש הטוענים כי הפחתה הדרגתית של כמויות העישון מגדילה את הסיכוי לרצות להיגמל ואף להצליח. עם זאת, יש לזכור כי גם עישון מופחת גורם לנזקים, ולכן התועלת היא חלקית בלבד.
  • לאוורר את החלל או להשתמש בצמחים – במידה ואתם מעשנים בבית, מומלץ לפתוח את החלונות או להיעזר בצמחים מסוימים הנחשבים לריאות של החלל הסגור, אשר ידועים ביכולתם לסנן את הרעלים שיוצאים מעשן הסיגריות וכן רעלים אחרים באוויר. צמחים אלה כוללים שפלרה מקרינה, דקל במבוק, פותוס זהוב או ירקה מצויצת, ומומלץ להוסיף אותם לחדר בו אתם מעשנים.

לסיכום

מוצרי טבק ללא ניקוטין מזיקים לבריאות לא פחות מאשר שימוש בטבק, זאת בשל תוצרי השריפה אותם שואפים בעת פעולת העישון. הפחמן החד חמצני הנפלט מסיגריות או מג'וינטים עלול לגרום לנזקים בריאותיים ולסכנות לטווח הקצר והארוך. כדי לצמצם את נזקי העישון מומלץ להפחית בכמויות, להשתמש בפילטר פחם המסנן את הרעלנים וכן לאוורר את הבית או להניח צמחים שיספחו חלק מהרעלנים. כמובן שהדרך הטובה ביותר הינה להפסיק לעשן, אך גם שיטות אלה יעזרו בהפחתת הנזקים והסכנות שבעישון.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

טבעונים אקטיביסטים

נגישות