שומרים על הכדור: כל מה שצריך לדעת על מיחזור פלסטיק

פלסטיק הוא חומר מלאכותי אשר הביא קידמה רבה לעולם המודרני מבחינות מסוימות. עם זאת, בדומה להמצאות רבות אחרות, הייתה כאן התקדמות רבה לפני שנבדק לעומק או ניתן מענה לחסרונות מסוימים. העניין בתועלות דחף את התחום כולו קדימה, אך נזקים וסיבוכים מסוימים נותרו ללא מענה ראוי. אחד מהבולטים שבהם הוא נושא הזיהום הסביבתי. עם הזמן, נולד והתפתח פתרון חלקי לכך – מיחזור פלסטיק. כיצד הפלסטיק משפיע על הזיהום? באיזו מידה בה ניתן למחזר אותו? ומה עוד כלול בנושא מורכב וחשוב זה, שעשוי לעניין אתכם? לפניכם סקירה קצרה שתסביר.

חומר הפלא שאומץ במהירות

"פלסטיות" הוא מונח אשר מתייחס ליכולת לשנות צורה. "פלסטיק" הוא כידוע חומר מלאכותי, אשר נתן לגבש לכל צורה מבוקש ודי בקלות. בעזרת תרכובת של פולימרים וחומרים נוספים (לפי הצורך), ובעזרת תהליכי ייצור שאינם בהכרח מורכבים, מתקבלים חומרי גלם שמוגדרים כ"פלסטיק". כיום, יש סוגי פלסטיק רבים, אשר מספקים מענה לאינספור מטרות ותעשיות. יש מי שמייצרים את הפלסטיק כחומר גלם לתעשייה ויש חברות מתמחות, אשר מייצרים מחומר גלם זה כל מה שתרצו. למשל שקיות פלסטיק חד פעמיות לקניות או בקבוקי שתייה. תודות ליתרונותיו הרבים, הפלסטיק נתפס כחומר פלא רב שימושי ואומץ במהירות. אם נסתכל על החומרים שאופייני לייצר בעזרתם מוצרים שונים, נראה אכן שהוא בולט בתור חומר מלאכותי מוביל. זאת, לצד מתכות, עץ, חול (ליצירת בטון, זכוכית ועוד), שיש וחומרים נוספים – כולם חומרים שלמעשה מגיעים ממקורות טבעיים.

 

 

טוב לאדם, לא טוב לסביבה

הפלסטיק נוח מאוד כאשר רוצים לפתח ולייצר מוצרים שונים. הוא מאפשר לעשות זאת בזול ובמהירות. אלא שאם רוצים בהמשך להיפטר ממנו, זה כבר סיפור מסובך. במצבו הבסיסי הרגיל, הפלסטיק לא מתפרק כמו חומרים טבעיים. במקביל, הוא מציג סיבוכים רבים נוספים. למשל עבור בעלי חיים, אשר לעתים אוכלים אותו וניזוקים בשל כך. כמויות הענק של הפלסטיק בעולם המודרני, בעצמן מסבכות מאוד את המצב. פשוט מאחר שהיכן שצורכים יותר פלסטיק, גם זורקים יותר פלסטיק. לא ניתן להיפטר מהפלסטיק בקלות. אם מנסים לשרוף אותו למשל, כפי שניתן לשרוף נייר, הוא פולט לאוויר חומרים מסוכנים. בקיצור – צרה לא קטנה! מה עושים בנידון?

פלסטיק ביולוגי, פלסטיק בר מחזור ועוד

מאחר שהפלסטיק הוא כאמור חומר מלאכותי, ניתן לתכנן אותו באופנים שונים. שילובי חומרי גלם למיניהם, יספקו לו מגוון תכונות רצויות. הן עבור השימוש בו במוצרים שונים והן עבור היבט המחזור. בגדול, מהיבט המחזור, ניתן לחלק זאת לשלוש גישות:

  • שימוש חוזר – ניתן להמיס פלסטיק שהוא מסוג "תרמופלסטיק" בחום נמוך, לשם שימוש חוזר.
  • פלסטיק מתכלה – ניתן גם לתכנן פלסטיק באופן כזה, שהוא מתפרק עם הזמן. מה מידת הנזק שחלקיו שהתפרקו יגרמו לסביבה? הדבר תלוי בתכנון הפלסטיק במקור.
  • ביופלסטיק – “פלסטיק ביולוגי" הוא פלסטיק מתכלה, אשר מבוסס על חומרים ביולוגיים טבעיים. תודות לכך, הוא מתפרק באופן טבעי ומתכלה באופן הטוב ביותר. התוצאה, היא כמה שפחות נזק לסביבה.

השיקולים המתחרים

מדובר בסופו של דבר בנושא מורכב מאוד. יש כאן אינטרסים רבים שמשפיעים על המצב והם לא תמיד עולים בקנה אחד. לדוגמה: הפלסטיק מוביל בעולם חומרי הגלם, בין השאר תודות ליתרונותיו הכספיים. אלא שיצירת פלסטיק מתכלה היא דבר מורכב מהרגיל. משמע – יקר יותר. כך שהתמונה מורכבת ואכן, עדיין לא רואים מגמה של מעבר נרחב לפלסטיק מתכלה או ביולוגי. כמו כן, לא ניתן למחזר את כל כמויות הפלסטיק הרגיל.

לסיכום

ברור שהפלסטיק יישאר איתנו לעתיד הנראה לעין, אלא אם יופיע חומר אחר, אשר יוכל להתחרות ביתרונותיו המסחריים. עד אז, נקווה שיימשך פיתוח היבט המחזור, כך שלכל הפחות נצמצם את נזקי החומר המיוחד הזה.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

טבעונים אקטיביסטים

נגישות