איך מקימים עמותה ללא כוונות רווח (מלכר) למען בעלי חיים?

חולמים להקים עמותה למען בעלי חיים? מי שיש להם מטרה מסוג זה, יצטרכו להכיר ולפעול על פי כללים מיוחדים שמגדיר החוק, לגבי המושג עמותה ללא כוונת רווח. מה מיוחד בסוג עמותה כזה? כיצד מקימים מלכ"ר? מה עוד חשוב לדעת לגביהם? למשל, האם גופים כאלה מחויבים בתשלום מיסים? כפי שאתם רואים, עוד לפני שתתחילו לסייע לבעלי חיים באמצעות היוזמה היפה שלכם, תצטרכו להכיר את עולמן המיוחד של העמותות ושל המלכ"רים במיוחד. המאמר שלפניכם, יספק לכם נקודת התחלה טובה לשם כך:

 

מהו מלכ"ר?

מלכ"ר הוא סוג של עמותה ובארץ מופעלים לא מעט עמותות ומלכ"רים למטרות סיוע והתנדבות. בעלי חיים הם פעמים רבות מהגורמים שזקוקים לסיוע כזה ואכן, יש לא מעט גופים שעושים כמיטב יכולתם לסייע בכך. אך מה פירוש המונח המיוחד מלכ"ר? ראשי התיבות מתייחסים ל"מוסד ללא כוונות רווח” וזהו העיקרון הראשוני שבו מדובר – להקים עמותה, שלא למטרת יצירת רווחים כספיים. בהקמת מוסד ללא כוונות רווח נהנים מהקלות שונות במס ולעתים, זכאים לקבלת הטבות נוספות, כגון סיוע ממשלתי. כמו כן, למלכ"ר יש פטור ממע"מ ומתשלום מס הכנסה.

 

אז איך מקימים מלכ"ר?

הקמת מלכ"ר היא בעצם תהליך של הקמת עמותה והיא דורשת את הדברים הבאים:

  • התארגנות הצוות – כמובן, הקמת גוף כזה מחייבת קודם כל תיאום בין כל מי שיוזמים אותו, לגבי חלוקת התפקידים ואופן הפעולה. שימו לב, שעל פי החוק תצטרכו לקבוע "ועד מנהל" למלכ"ר וכן "ועדת ביקורת" וגם לקיים "אספה כללית" אחת לשנה. מעבר לכך, דרושים:
  • טופס ואגרה – יש למלא טופס רישום עמותה ולשלם את האגרה המתאימה.
  • הגשת תצהיר – מקימי העמותה מצהירים בפני עורך דין על כוונתם, במסמך רשמי שיוגש כחלק מבקשת הקמת העמותה.
  • מטרות ותקנון – יש להציג בכתב, גם את מטרות העמותה ואת ה"תקנון" שגיבשתם עבורה.

כל זאת מוגש לרשם העמותות ולרוב מקבלים תשובה בתוך שלושה חודשים.

 

עוד נקודות חשובות

אלה תשובות לכמה שאלות שאולי עלו בדעתכם בנושא זה, לצד נקודות חשובות נוספות, שכדאי להיות מודעים להן:

  • עשיית רווחים – שימו לב, שגם מוסד ללא כוונת רווח עשוי ליצור רווח! אלא שבמקרה זה, הרווח לא עובר למקימי העמותה אלא למימון פעילותה.
  • ניהול ודיווח כספי – למרות שמדובר בגוף ללא מטרות רווח, הוא עדיין חייב בניהול כספי מוקפד ומתן דו"חות כספיים לרשויות בכל שנה. כמו כן, ישנו תשלום אגרה שנתי.
  • המשמעות של פטור ממע"מ – העובדה שמלכ"ר פטור ממע"מ פירושה שהוא לא צריך לגבות מע"מ, אם וכאשר הוא מספק שירותים בתשלום. פירוש הדבר, שעלות שירותים אלה תוכל להיות נמוכה יותר. כמו כן, הדבר מקל מבחינה בירוקרטית.
  • מורכבות במיסוי ובכלל – למרות שמלכ"ר לא גובה מע"מ ולא משלם מס הכנסה, נושא המיסים בכל זאת עשוי להיות מורכב וחשוב ייעוץ מקצועי בנושא זה. ובכלל, ניהול עמותה הוא מצב מיוחד, שרובנו לא מכירים מקרוב. אם לא נעזרים בייעוץ מקצועי, עלולים לעשות טעויות שיסבכו אותנו בהמשך. למשל, בעקבות טעויות כאלה, עשוי להיות מצב שבו העמותה אכן נדרשת לשלם מס הכנסה!

 

לסיכום

אל תיתנו לבירוקרטיה לעצור אתכם! מחד, היא תמיד מסבכת עניינים. מאידך – זה לא כל כך נורא. מה שבטוח, הוא שמי שמנסים לשנות את העולם חייבים להיות מוכנים להפשיל שרוולים ולהשקיע לא מעט מאמץ. הקמת עמותה ללא כוונת רווח היא רק תחילת הדרך וזה לא צריך להיות מסובך מדי. שיהיה בהצלחה!

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

טבעונים אקטיביסטים

נגישות