תפריט מאוזן: איך אפשר לטפל בחרדות בעזרת אוכל?

חרדות הן סימפטום רגשי, אך ניתן לטפל בהן גם בעזרת התאמת תפריט מאוזן שיסייע לגוף להפריש את ההורמונים הנכונים לוויסות רגשי. אילו סוגי מזון יכולים לסייע במצבי חרדה? וכיצד טיפול תרופתי יכול לעזור? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

טיפול תרופתי ורגשי

לפי הגישה הרפואית-טיפולית, מצבי חרדה וסטרס נוצרים עקב חוסר איזון בין המוליכים העצביים במוח, שגורם לפגיעה בהפרשת ההורמונים שאחראים על מצב הרוח, כמו סרוטונין ונוראפינאפרין. ניתן לטפל בהפרת איזון זה על ידי טיפול תרופתי משולב עם טיפול רגשי ושיחות עם איש מקצוע כמו פסיכולוג או עובד סוציאלי קליני, שייתן כלים מעשיים להרגעת הגוף במצבי חרדה.

הטיפול התרופתי נקבע על ידי הרופא המטפל, ומתחלק לארבע קבוצות מרכזיות:

  • תרופות ממשפחת SSRI – מעלות את הסרוטונין במוח, כמו לוסטרל ופקסט.
  • תרופות ממשפחת SNRI – מעלות את הסרוטונין והנוראפינאפרין במוח, כמו ויפאקס ומירו.
  • תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים – משמשות בתור תרופות שינה אך ההתוויה שלהן היא גם להרגעה, כמו קלונקס ובונדורמין.
  • תרופות טבעיות – מופקות מצמחים ומשפיעות על ספיגת הסרוטונין ודופמין, כמו רמוטיב. תוכלו למצוא מידע על רמוטיב באתר חיבורים, אופן השימוש בו והתוויות רפואיות נוספות.

 

 

דוגמאות לסוגי מאכלים מפחיתי חרדה

ישנם מספר מאכלים המשפיעים על רמות ההורמונים המופרשים במוח ויכולים להקל ואף למנוע מצבי חרדה:

  • קשיו – מכיל כמות גבוהה של טריפטופן, חומצה אמינית שמסייעת לספיגת המזון בגוף ואחראית בין היתר על רמות המתח והחרדה שהגוף מכיל. צריכת קשיו באופן יומיומי תוביל לספיגה מרבית של טריפטופן ולוויסות מצב הרוח בצורה יעילה יותר.
  • שוקולד מריר – עשיר בנוגדי חמצון שעשויים להפחית את כמות ההורמונים האחראים על תחושת לחץ והשריית תחושה מרגיעה, לכן שילוב של שוקולד בתפריט היומי בכמות קטנה עשוי להקל על תסמיני חרדה.
  • מזונות עשירים במגנזיום – יש הטוענים כי חוסר במגנזיום גורם לעייפות, עצבנות, קשיי ריכוז ותחושת נוקשות בשרירים. צריכת מגנזיום עשויה לשפר את תגובת הגוף לחרדה ולהפחית את ההשפעות השליליות שלה על ידי הרפיית החושים וויסות מערכת העצבים. מזונות כאלה יכולים להיות ירקות בעלי עלים ירוקים, קטניות או אגוזים.
  • מזונות עשירים באבץ – צריכת אבץ עשויה לחזק את מערכת החיסון, לסייע בהרגעה של הגוף ולהפחית תחושות של דיכאון וחרדה. מזונות כאלה יכולים להיות קינואה, תרד או עדשים.
  • מזונות עשירים באומגה 3 – כאשר הגוף נכנס למצב של חרדה, הגוף מפריש הורמונים כמו קורטיזול העלולים לייצר תגובה דלקתית בגוף. מזונות עשירים באומגה 3 מסייעים בנטרול הורמונים אלה, ובכך מפחיתים את תסמיני החרדה.
  • הימנעות מגלוטן – לרוב בעיות נפשיות קשורות לרגישות לגלוטן, לכן הימנעות מגלוטן עשויה לסייע לאנשים הסובלים מקשיים רגשיים. לא תמיד זו תהיה רגישות חמורה, ולעיתים התגובה תהיה רק כאבי בטן או רגישות בבטן המעידים על בעיה פיזיולוגית העלולה לעורר חרדה ומתח נפשי.
  • שתיית מים – מעבר ליתרונות הידועים של שתיית מים בכמות מספקת, כדאי לדעת שבמקרים בהם הגוף מתייבש עלולות להיווצר תחושות כמו עייפות וכאבי ראש, כמו גם חרדה ודופק מהיר. שתיית מים עוזרת להרוות את הגוף ולהפחית את התסמינים הפיזיולוגים הללו. אפשר גם לשתות תה קמומיל, הידוע בהיותו מרגיע ומנחם.

לסיכום

אפשר לטפל בחרדה בגישה רפואית או טיפולית-רגשית, אך גם הקניית הרגלי אכילה מותאמים יכולים לצמצם את הופעת החרדה והשפעתה על הגוף. אכילת מזונות עשירים באבץ או מגנזיום עשויה לשפר את תגובת הגוף במצבי סטרס וחרדה ולווסת את מערכת העצבים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

טבעונים אקטיביסטים

נגישות