רגע לפני שמוציאים ויזה להודו: הכול על אוכל הודי טבעוני

הודו היא ארץ הצבעים, הריחות והטעמים הבלתי מעורערת. זוהי מדינה שהכול בה חי ותוסס בעוצמה וזה גם הקסם שבה. כשאתם מטיילים ברחבי הודו המופלאה אתם נחשפים גם לתרבות קולינרית ענפה שיש בה היצע אדיר של מנות וטעמים, חלקם מאפיינים מחוזות מסוימים וחלקם נפוצים בהודו כולה. אם אתם מקפידים על תזונה טבעונית תשמחו לדעת שהודו היא אחת המדינות הידידותיות ביותר שיש לטבעונים ועם מעט ידע בסיסי תוכלו להנות כל יום מארוחה טבעונית אחרת בקלות ובכל מקום שבו תהיו. המשיכו לקרוא כדי להבין מה מחכה לכם בהודו ואיך תטבענו כל מנה שתמצאו.

הבנת הטבעונות בהקשר ההודי:

לפני שנכיר מנות ספציפיות בהודו, חשוב לעמוד על ההבדל בין צמחונות לטבעונות בהודו. בזכות העובדה שפרה נחשבת חיה קדושה בהודו, כמעט ולא ניתן למצוא בתפריט בהודו מנות בשר בקר. עוף לעומת זאת ניתן למצוא אך זו לא המנה הדומיננטית ביותר של המטבח בהודו. מהסיבה הזו, מי שצמחוני ימצא את עצמו בהודו בקלות רבה כיוון שרב המנות בה הן צמחוניות. לעומת זאת, יוגורט, גהי וגבינת פאניר הם מרכיבים די דומיננטיים במנות שם ולכן המבחר למנות טבעוניות מצטמצם במידה מסוימת. ניתן לבקש מהמטבח שיכינו לכם את המנות בלי התוספות החלביות – במקומות רבים הם מחזיקים גם חמאת קשיו כדי להסמיך מנות, כך שלרב זה יהיה אפשרי אך לא תמיד.

שפע של מנות טבעוניות שמומלץ לנסות:

  • Masoor Dal (קארי עדשים אדומות): מאסור דאל הוא מאכל פשוט אך מלא טעם העשוי מעדשים כתומות ותערובת תבלינים כמו כמון, שום וצ'ילי אדום. המנה המוגשת לרב עם אורז לבן והיא אפשרות טבעונית מעולה ורווית בחלבון.
  • צ'אנה מסאלה (קארי חומוס מתובל): צ'אנה מסאלה זו מנת תבשיל העשויה מגרגירי חומוס מבושלים ברוטב עגבניות פיקנטי ועתיר טעמים. המנה מוגשת עם אורז ולחמים ומומלץ להוסיף לה סקוויז של לימון להעשרת הטעמים.
  • באינגן בהרטה (מחית חצילים): זו מנה נהדרת הכוללת את הליבה של חצילים קלויים המבושלת עם עגבניות, בצל ותבלינים. הטעם המעושן של החציל מורגש היטב בפה וזו מנה רכה ומפתיעה.
  • ווג' ביריאני: תבשיל אורז המבושל ביחד עם ירקות ורוטב ומגיע במרקם עסיסי ועשיר בטעמי הירקות והתבלינים. זו מנה נהדרת ומשביעה מאד שאפשר גם לחלוק מומלץ לוודא שהאורז מיוצר ללא גהי או תוספת של יוגורט כדי להבטיח שהוא טבעוני.
  • אלו גובי (קארי תפוחי אדמה וכרובית): תבשיל מצוין המורכב מתפוחי אדמה רכים ופרחי כרובית צלויים, בתוך רוטב אדום ומלא טעמים. לעתים מוסיפים לאלו גובי גם שמנת וגהי, אך אם תבקשו את המנה ללא התוספת הזו תקבלו מנה טבעונית משובחת, המוגשת לצד אורז ולחמים. באופן דומה תוכלו למצוא שפע של תבשילים צמחוניים מירקות שונים, בכולם חשוב להקפיד לבקש לטבען את המנה.
  • סמוסה ירקות: מדובר בכיסונים מבצק עבה מקמח המטוגנים בשמן עמוק וממולאים בתערובת של פירה פיקנטי עם מעט אפונה. הסמוסה נחשבת מעדן בזכות העובדה שהיא קריספית ופריכה מבחוץ ורכה ונימוחה מבפנים והיא נשנוש מצוין גם כשיושבים במסעדה וגם בדרכים.

רשימת המנות הטבעוניות עוד ארוכה כמובן, אך תצטרכו לגלות אותה בעצמכם. זכרו שכשאתם מוציאים אשרת כניסה להודו, אתם לא רק פותחים לעצמכם דלתות למדינה של נופים משגעים ואוירה בלתי רגילה, אלא גם לעושר טעמים ייחודי שלא דומה לשום דבר שטעמתם קודם. התרבות הקולינרית של הודו משגשגת ומפתיעה וחלק ניכר מהטיול בהודו כרוך גם בהכרת הטעמים הנפלאים שבה.

אוכל רחוב ומסעדות:

אוכל רחוב הודי הוא חוויה קולינרית שלא תרצו לפספס ויש ממנו מבחר אינסופי ומלא בטעמים. תוכלו בקלות למצוא מנות לטעמכם אך אם אתם טבעוניים אתם תצטרכו להיות זהירים לגבי המרכיבים, במיוחד בכל הנוגע למאכלים מטוגנים כיוון שניתן לטגן אותם גם עם גהי. אוכל רחוב טבעוני ומעולה יכול להיות סמוסה, פאני פורי או סאב פורי (כיסונים מבצק חומוס ממולאים בחומוס, רוטב וירקות), בהג'ה פקורה (בצל בטמפורה) ועוד. בנוסף לאוכל הרחוב יש מסעדות רבות ברחבי הודו שמתאפיינות באוכל טבעוני מובהק, בעיקר בערים הגדולות. גם אם המסעדה עצמה לא טבעונית בהגדרה, תוכלו למצוא שם מנות טבעוניות רבות.

מטבחים מקומיים:

הודו היא עצומה, ולכל אזור יש את ההתמחויות הקולינריות שלו. בעוד צפון הודו ידועה באוכל המושפע מהסגנון הטיבטי כגון מומו, קיצ'רי, קיר, מרקים וכולי, בדרום המדינה המנות השכיחות יותר הן דוסה ואידלי – המוגשות גם בגרסתן הטבעונית אם מחליפים את הגהי בשמן. מערב הודו מציעה מנות כמו פוהא (poha – אורז שטוח) ובהל פורי (bhel puri – סוג של חטיף מטוגן במילויים שונים), ואילו מזרח הודו מציעה מנות משובחות כמו ג'האלמורי (jhalmuri – אורז תפוח חריף) ומגוון מחיות טחונות מצמחים (צ'אטני).

לסיכום

יציאה לטיול בהודו היא באופן בלתי נמנע יציאה למסע של טעמים חדשים, ריחות ומרקמים. בהודו הטעמים שונים והמבחר הוא אינסופי. בכל מקום שתגיעו אליו תגלו סגנון קצת שונה של מטבח ופרשנויות אחרות של מנות – מהר מאד תגלו כי מה שטעמתם בצפון יהיה שונה מאד בדרום, אבל הכול באופן מפתיע טעים ומוצלח. בהודו המטבח לא שייך רק לשפים בכירים או להורים מנוסים והשליטה בו מאד נפוצה בקרב כל הגילאים והמעמדות. לא ניתן להגיע להודו ולהיצמד למאכלים מערביים, הקסם של טעמי המזרח כובש כל מי שמגלה אותם והמבחר העצום מאפשר לכל אחד למצוא את הטעמים הנבחרים שלו. אם אתם יוצאים לטיול להודו, היו מוכנים להתעוררות של כל החושים שלכם. צאו לדרך, הקפידו להתענג על כל ביס וארוחה והישארו פתוחים לגלות מנות חדשות.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

טבעונים אקטיביסטים

נגישות